Datacenter

Ondsindet hackersoftware er ingen kold krig, men meget minder om 1954.

Lad os begynde med at skrue tiden 6 årtier tilbage.

Øst og vest. Konfrontation. Den 527 kvadratmeter, tonstunge store bunker blev bygget til at fungere som kommandocentral af Civilforsvaret i 1954, udvidet i 1963 og nedlukket i 2003.

Bunkeren rummer bl.a. et kommandorum, en kommunikationscentral, et intakt maskinrum med køreklar nødstrømsgenerator, radiostation og konferencerum. Der er også EMP-rum (Electric Magnetic Pulse), der sikrer, at elektrisk udstyr overlever en atombombe eller – hvad der nok er mere relevant- en solstorm eller andet, der udløser en EMP.

I dag er den gamle konstruktion en meter under jordoverfladen forvandlet til et topmoderne hosting center med maksimal sikkerhed.

Vil uvedkommende trænge ind til vores kunders data, skal de forcerer:
Jernporte, to armerede ståldøre, et avanceret alarmsystem, videoovervågning, tre gitterdøre, en rulleport og de solide, halvanden meter tykke betonvægge. Der er videoovervågning og alarm. Og før vedkommende når at hive i håndtaget til den første dør, vil en ret sur vagtmand stå bag ham. Over jorden er området sikret med pigtråd.

IT-Hotellets Bunker

I 2013 købte vi en koldkrigsbunker på 527 m2 til vores hosting, da vi var ved at vokse os ud af vores daværende serverrum.

Da en bunker er rigtigt godt sikret fysisk med 60 cm tykke beton vægge, 1 m betonloft, tykke ståldøre, ingen vinduer og placeret en meter under jordoverfladen, er den næsten umulig at bryde ind i. Over jorden er området desuden sikret med pigtråd.

Bunkeren er i sin tid bygget, så militærpersonel kunne overleve i bunkeren i tilfælde af en atombombe på størrelse med Hiroshima bomben eksploderede 400 m væk fra bunkeren.

I bunkeren er der et EMP (Elektric Magnetic Pulse) rum, som sikrer at elektrisk udstyr overlever en atombombe eller – hvad der nok er mere relevant i dag – en solstorm eller andet der udløser en EMP.

Vi har udskiftet alle låse med de nyeste mest sikre låse, således at der skal forceres 6 låse, 3 gitterporte, 2 kraftige ståldøre og en rulleport, før man kommer ind til noget vitalt udstyr.

En anden fordel udover den fysiske sikkerhed er, at der er køligt i en bunker, så vi har ikke brug for aircondition, vi har et ventilationssystem til at cirkulere luften rundt. Den varme luft fra servere mm. føres ud forbi generatoren for at spare strøm til at opvarme den.

Rulleporten åbner automatisk, når generatoren starter, for at den kan få køleluft. Generatoren står i en tunnel, før man kommer ind i selve bunkeren.

Der er naturligvis også videoovervågning samt alarm monteret. Videoovervågningen aktiveres ved den 2. gitterport der skal forceres. Alarmen samt yderligere videoovervågning aktiveres efter rulleporten er forceret, og derfor vil en indbrudstyv blive filmet i hele vejen frem til forsøget med at gennembryde ståldørene.

IT-Hotellets teknik i bunkeren

Danmarks mest sikre serverrum ligger i den tidligere atombunker i Odense. Herunder fortæller vi om selve teknikken i bunkeren

Strøm

Bunkeren er forsynet med 50 Amp strøm.

Vi har en generator der kan levere 95 Amp, der starter op ved strøm problemer. I løbet af ca. 30 sek. er den klar til at levere strøm.

Der er en redundant UPS som på nuværende tidspunkt kan levere 20 KVA. Den er monteret med 2 UPS moduler på hver 20 KVA, den kan udvides med et modul mere, så den kan levere max 40 Amp, og den er opbygget så der kan være et modul defekt, uden det går udover driften.
Alt udstyr er forsynet med strøm fra UPSen, den kan på nuværende tidspunkt levere strøm til at alt udstyr er kørende i ca. 1 time.

EMP rum har egen UPS.

Internet

TDC har ført redundant fiber til bunkeren, i syd kommer der 48 fiber, og i nord kommer der 24 fiber, vi kører primært på et fiber par fra syd, det redundante fiber par kommer fra nord, fiberne fra nord og syd kommer fra hver sin central.
Hver fiberpar kan køre 1 Gb, så der er rigeligt med båndbredde og udvidelsesmuligheder.

Netværk

Hele netværket er opbygget redundant, så der er mindst dobbelt af alt. Vi benytter HP Procurve 2920 switche og HP Flexfabric switche i Bladecenterne.
Netværkskablerne er skærmet Cat6 kabler.

Vi benytter Cisco ASA 5510 som firewalls, sat op i failover mode, så hvis den primære firewall fejler tager den anden over i løbet af 1 sek, alle VPN tunneller er oppe at køre inden 10 sek.

IT-Hotellets infrastruktur

Opbygningen giver både topsikkerhed og strømbesparelse

Server infrastruktur

Vi benytter HP Bladecenter C7000 til serverne. Der er dobbelt af alt i et Bladecenter. Et Bladecenter er et helt server miljø med plads til 16 Blade/servere, 2 switche, 2 SAN switche, 2 KVM switch samt fælles blæsere. Fordelen ved at køre det i et Bladecenter udover at det er redundant er, at et Blade ikke bruger så meget strøm i forhold til en server, da der er fælles blæsere i Bladecenteret. På nuværende tidspunkt har vi 9 Blade i brug til ca. 125 kunde servere. Vi har ekstra Blade og Bladecenter stående på lager.

Til storage benytter vi IBM All Flash v7000 SAN.

Alle Blade er installeret med VMware sat op i et Cluster, så det er VMware Clusteret, der styrer hvilke blade kundeserverne køre på. Derudover lukker den Blade op og ned efter behov. Om natten er der 7 Blade i drift og om dagen, når ressourcerne skal bruges, er der 9 Blade i drift. Vi har opsat det, så der altid er 2 Blade mere i drift end der er behov for. Hvis et Blade skulle blive defekt, vil der max gå 30 min før alle kundeservere er startet op på andre blade.

Måden vi har opsat det hele på er tænkt ud fra sikkerhed og stor vægt på strømbesparelse, derved opnår vi en grøn drift.

Backup

Der bliver kørt backup hver nat, denne backup gemmer vi 14 dage tilbage, med Veeam Backup, til vores EMP rum, som er brandmæssigt adskilt fra resten af bunkeren. Derudover bliver der kørt en Backup copy til Storeage på en anden lokation, Backup copy bliver gemt 4 uger tilbage derudover 12 måneders backup og 2 års backup.

Snak med en af vores 
eksperter idag

3 + 10 =